
 

The Superintendent of Real Estate issued this Policy Statement pursuant to the Real Estate Development Marketing Act. 
Effective August 1, 2021, the Superintendent of Real Estate operates within the BC Financial Services Authority. 

Classification: Public 

Real Estate Development Marketing Act / Policy Statement 16 / 01-19 

Real Estate Development Marketing Act 
Policy Statement 16 (Amending Policy Statement 1) 

ADDITIONAL DISCLOSURE STATEMENT REQUIREMENTS FOR DEVELOPMENT 
PROPERTY CONSISTING OF FIVE OR MORE STRATA LOTS REGARDING 
ASSIGNMENTS OF PURCHASE AGREEMENTS 

EFFECTIVE JANUARY 1, 2019 

1. Interpretation 

In this Policy Statement: 

(a) “Act” means the Real Estate Development Marketing Act; 
(b) "superintendent" means the person appointed as Superintendent of Real Estate under the Real Estate 

Development Marketing Act; and 
(c) unless the context otherwise requires, other words and expressions have the meanings given to them in the 

Real Estate Development Marketing Act. 

2. Applicability 

This Policy Statement 16 applies to the marketing of any of five or more strata lots in a stratified building in a 
freehold or leasehold strata plan located in British Columbia. 

This Policy Statement 16 does not apply to the marketing of bare land strata lots in a bare land strata plan, 
development units that are not strata lots or development units that are not located in British Columbia. 

3. Disclosure Statements – General 

The superintendent’s Policy Statement 1, which includes Form 1, sets out the form and content required under 
section 14 of the Act for disclosure statements filed in relation to development property consisting of five or more 
strata lots. This Policy Statement 16 amends Policy Statement 1 in order to make the changes to Form 1 that are 
explained below.  

4. Disclosure Statements – Purchase Agreement if Assignments Permitted 

(a) For the marketing of strata lots where the developer permits an assignment of a purchase agreement, Form 
1 is amended to require that the following terms and notice, in substantially the following form, be included in 
the disclosure statement section entitled Purchase Agreement (i.e.: section 7.2 in Form 1): 

“Without the developer’s prior consent, any assignment of a purchase agreement is prohibited. 

An assignment under the Real Estate Development Marketing Act is a transfer of some or all of the 
rights, obligations and benefits under a purchase agreement made in respect of a strata lot in a 
development property, whether the transfer is made by the purchaser under the purchase agreement to 
another person or is a subsequent transfer.  
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Each proposed party to an assignment agreement must provide the developer with the information and 
records required under the Real Estate Development Marketing Act. 

Before the developer consents to an assignment of a purchase agreement, the developer will be 
required to collect information and records under the Real Estate Development Marketing Act from each 
proposed party to an assignment agreement, including personal information, respecting the following:  

(a) the party’s identity; 
(b) the party’s contact and business information; 
(c) the terms of the assignment agreement. 

Information and records collected by the developer must be reported by the developer to the 
administrator designated under the Property Transfer Tax Act. The information and records may only be 
used or disclosed for tax purposes and other purposes authorized by section 20.5 of the Real Estate 
Development Marketing Act, which includes disclosure to the Canada Revenue Agency.” 

(b) Any form of purchase agreement used by the developer to market strata lots, where the developer may 
permit an assignment of that purchase agreement, must be attached as an exhibit to the disclosure 
statement. The disclosed form of purchase agreement must contain the terms and notice, in respect of 
assignment, in the form specified under the Real Estate Development Marketing Act and Regulations. 

5. Disclosure Statements – Purchase Agreement If Assignments not Permitted 

For the marketing of strata lots where the developer does not permit an assignment of a purchase agreement, 
Form 1 is amended to require that the developer disclose in the section entitled Purchase Agreement (i.e.: 
section 7.2 in Form 1) that the developer does not permit an assignment of a purchase agreement. 

Any form of purchase agreement used by the developer to market strata lots, where the developer does not 
permit an assignment of a purchase agreement, must be attached as an exhibit to the disclosure statement. The 
exhibited form of purchase agreement must be consistent with the disclosure of it in the disclosure statement, 
including the section entitled Purchase Agreement (i.e.: section 7.2 in Form 1).  

6. Other Policy Statements 

The requirements in this Policy Statement 16 are in addition to, and do not displace, other requirements in the 
superintendent’s Policy Statements that may apply depending on the specific circumstances of the developer 
and development property (e.g.: Policy Statements 1, 5, 6, 14 and 15).  

7. Transition 

Every new disclosure statement filed on or after January 1, 2019, for development property to which this Policy 
Statement applies as set out in section 2 above, must comply with this Policy Statement. 

Every disclosure statement filed before January 1, 2019, for development property to which this Policy Statement 
applies as set out in section 2 above and marketable on or after January 1, 2019, must be promptly amended as 
of January 1, 2019, to include the additional disclosure required under this Policy Statement. 
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